Pszczółki KĄCIK SMAKOSZA

Znalezione obrazy dla zapytania grafika owoce
KĄCIK  SMAKOSZA

 
Domowe NACHOS-y
Przepis na pyszna domowa przekąskę, Polecam z guacamole lub sosem jogurtowo -czosnkowym
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki gorącej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Do przesianej mąki dodajemy przyprawy, mieszamy, dodajemy wodę z oliwą i mieszamy łyżką (ilość wody trochę zależy od wilgotności mąki), następnie wyrabiamy ciasto dłońmi lub robotem przez około 5 minut (z końcówką hak) do uzyskania elastycznego ciasta. Odstawiamy ciasto na około 10 minut, następnie dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i kroimy w kwadraty, następnie każdy kwadrat po przekątnej na pół. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12 – 15 minut. Najsmaczniejsze te trochę przypieczone:)
                                                    Zaczerpnięte z bloga apetycznie-klasycznie
                                                   robiłam wielokrotnie E.M.

 
Bakaliowe babeczki
Składniki:
300g maki orkiszowej tortowej „Basia”
4 jajka
200 g cukru
250 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
bakalie
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Następnie wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką. Na koniec dodać bakalie. Cisto przełożyć do foremek na muffinki. Piec około  15 min w temp. 180 stopni z termoobiegiem.
 
                                                  Przepis przesłany przez panią Kasię z dopiskiem „pycha”.
                                                  Więcej przepisów na mailu grupowym  „Pszczółek”:)

Ciastka przez maszynkę
Składniki:
1kg mąki
2 kostki masła
250 g cukru
1 płaska łyżeczka sody
1 jajko
3 żółtka
2-3 łyżki gęstej śmietany
 
Wszystkie składniki zagnieść razem, dobrze schłodzić w lodówce (3-4 godziny). Przepuścić przez maszynkę z wykorzystaniem specjalnej wkładki. Kroić na dowolnej długości kawałki. Układać na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w ok. 175 stopni na lekko złocisty kolor.
Oczywiści można zrobić tylko z połowy porcji ale uwierzcie, że nie warto. Znikną                      z szybkością światła.
 
                                                    To najlepszy przepis jaki wypróbowałam do tej pory
                                                                     Smacznego E.M.
 
Ciasto owsiano - owocowe
Składniki:
2 dojrzałe banany
1 jabłko
1 pomarańcza (50 ml soku)
150g płatków owsianych
100 ml mleka (owsiane, krowie, jakiekolwiek)
2 łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g mąki (jakiejkolwiek)
gorzka czekolada
 
Banany zgnieść, jabłko zetrzeć na dużych oczkach. Wycisnąć sok z pomarańczy. Zetrzeć skórkę. Wymieszać i dodać resztę składników. Na końcu potartą lub pokruszoną czekoladę. Piec w tortownicy lub kwadratowej blaszce w temp. 180 stopni 30-35 minut.
 
                                                     To fajny przepis dla miłośników płatków owsianych
                                                      zachęcam do wypróbowywania E.M.