Pszczółki KĄCIK SMAKOSZA

KĄCIK  SMAKOSZA
 
     Przedstawiamy Państwu przepis kulinarny z użyciem sezonowych owoców i warzyw. Życzymy miłej zabawy dla całej rodziny. Smacznego!


,,Dzwonki św. Mikołaja”     –    
                                     
                                  składniki na ok. 20 sztuk:  
  • 200g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • ½ kostki masła
  • żółtko
  • polewa czekoladowa

Ciasto zagnieść, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować, wyciąć foremką dzwonki. Ułożyć na blasze i piec ok. 10 minut w temperaturze 200° C.                Po ostudzeniu ozdobić polewą i lukrem. SMACZNEGO!
 


 „Borowiki wigilijne”
 
  •    2-3 kapelusiki suszonych prawdziwków na osobę
  •    mleko do namaczania grzybów
  •    kilka łyżek drobnej bułki tartej
  •    masło do smażenia
  •    kilka łyżek mąki     
  •    sól,  pieprz,  jajo        
  •    siekana natka pietruszki
 
Prawdziwki namocz w mleku na całą noc, a następnego dnia dodaj do nich trochę wody i gotuj aż będą miękkie. Osącz je, a po ostudzeniu oprósz solą, pieprzem i mąką. Każdy kapelusik zanurz w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na maśle, aż bułka się zrumieni. Grzyby podawaj posypane natką. 
 


 „Faszerowany  bakłażan”
 
  • 2 średnie bakłażany                                              15 dag żółtego sera
  • cebula                                                                  olej do smażenia
  • do smaku sól, pieprz, zioła                                     2 ząbki czosnku
  • 2 średnie pomidory lub 4 koktajlowe
 
Bakłażany należy wymyć i przekroić wzdłuż na połowy. Łyżeczką ostrożnie wydrążyć miąższ, pozostawiając około centymetr od skórki. Wnętrze osolić. Cebulę posiekać, pomidory pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, miąższ bakłażanów i pomidory. Doprawić, dodać czosnek i dusić, aż wyparuje woda. Zetrzeć ser na tarce, dodać do farszu, wymieszać i napełnić farszem połówki bakłażanów. Włożyć na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180ºC.



„Fritata z ziemniakami”
 
  • 2 ziemniaki                                           40 g sera pleśniowego
  • ½ papryki                                             2 łyżki czerwonej fasoli w puszce
  • 1 łyżeczka masła                                   1 cebula dymka
  • 4 jajka                                                  sól i pieprz
                          
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości i pokroić w ósemki. Na maśle podsmażyć pokrojoną w paski paprykę. Jajka roztrzepać, wymieszać   z ziemniakami, papryką, pokruszonym serem, wlać na rozgrzaną patelnię. Dodać posiekaną dymkę razem ze szczypiorem oraz fasolę, następnie doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż masa jajeczna się zetnie.
 
 

                                    „Wstęgi z dynią i rukolą”
       
  • 50 dag makaronu szerokie wstążki (parpadelle)
  • 2 garście rukoli                                     
  • mała dynia                                                           2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek masła                                                      15 dag parmezanu             
  • 2 łyżki oliwy extra vergine                                     sól, pieprz                    
 
Makaron ugotować w osolonej wodzie al. dente. Odcedzić i skropić oliwą. Listki rukoli umyć i osuszyć, a następnie usunąć twarde łodyżki. Dynię przekroić na pół, usunąć skórę, pestki i włókna, a miąższ pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać masło, włożyć dynię, oprószyć ja solą, pieprzem i smażyć, aż się zrumieni. Ząbki czosnku obrać i wycisnąć przez praskę. Dodać do makaronu i wymieszać. Dodać także dynię i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Parmezan zetrzeć na tarce do ogórków – na drobne płateczki. Makaron przełożyć na talerze, posypać parmezanem i listkami rukoli.